0

Б ившият руски президент Дмитрий Медведев заплаши, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Москва ще постави ядрени оръжия в Балтийксо море.

„Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на сухопътните граници на алианса с Русия ще стане много по-голяма. Естествено, тези граници ще трябва да бъдат укрепени”, написа Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в Телеграм. „Ако това бъде направено, няма да бъде възможен безядрен статут на Балтийско море. Балансът трябва да бъде възстановен. Гражданите на Швеция и Финландия ще имат руски кораби с ядрено оръжие на една ръка разстояние от домовете си”, заплаши той.

Медведев каза още, че сухопътните и противовъздушните сили ще трябва да бъдат „сериозно подсилени“ и „значителни военноморски сили“ ще трябва да бъдат разположени във Финския залив, ако двете страни се присъединят към НАТО.

Премиерът на Финландия Санна Марин каза в сряда, че страната ще реши в рамките на "седмици" дали да кандидатства за присъединяване към НАТО. Швеция също обяви, че иска членство в Алианса след инвазията на Русия в Украйна.