0

Д оставянето на оръжия на Украйна увеличава риска от потенциален конфликт между НАТО и Русия, който от своя страна може да ескалира в ядрена война, която би била катастрофален сценарий за всички, предупреди бившият руски президент Дмитрий Медведев.

„Натовските оръжия в Украйна, обучението на украински войници да използват западна техника, изпращането на наемници и провеждането на учения на страните от алианса близо до нашите граници, увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия”, написа Медведев в Телеграм и добави, че „подобен конфликт винаги има риск да се превърне в пълномащабна ядрена война”.

Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност подчерта, че безкрайните приказки на чуждестранни анализатори за войната на НАТО с Русия не стихват, „нещо повече, цинизмът на западните говорещи глави става все по-откровен”. Той посочи, че с всички сили се опитват да вкарат в дневния ред тезата, че Москва уж плаши света с ядрен конфликт.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък даде ясно да се разбере, че „Русия е готова за най-силния си удар, ако някой се опита да се намеси в специалната военна операция в Украйна“ „Изхождаме преди всичко от изявленията, направени от президента Путин, считано от 24 февруари, че Русия ще бъде готова да даде най-решителния отговор на страната, която се опитва по някакъв начин да влезе в Украйна и да се намеси в специалната военна операция”, подчерта говорителят Песков.