0

Б ившият президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, Дмитрий Медведев обяви, че страната му ще търгува с продоволствие и земеделски продукти само с "приятелски" държави.

В акаунта си в „Телеграм“ Медведев написа: „Русия разполага с достатъчно запаси, за да гарантира потребностите си. Доставките за други страни са възможни, но само ако те са "приятелски". Разнообразните и вкусни руски продукти са напълно достатъчни за пълното обезпечаване на нашите потребности", написа той.

Медведев добави, че страната му ще продължи да оказва помощ на земеделските стопани. "Нашият приоритет е доставките на продоволствие за вътрешния пазар и контролът на цените. Ще продължим да помагаме на стопаните", пише политикът.



Медведев изтъква, че Русия ще търгува с продоволствие и земеделски продукти само с "приятелски" държави. "Ще доставяме продукти само на нашите приятели, които са много, но не са в Европа и Северна Америка. Ще продаваме срещу рубли или в националните им валути в съгласувани пропорции", посочва той и допълва: "Няма да доставяме наши стоки и селскостопанска продукция на нашите "неприятели". А от тях няма и нищо да купуваме".

По думите му макар и Русия да не купува много продукти от Запада още от 2014 г. забраненият списък може допълнително да бъде разширен. Според Медведев много държави по света зависят от продоволствените доставки то Русия, а това е "тихо, но страшно оръжие". По думите му през миналата година износът на руска земеделска продукция е възлизал на 37 милиарда долара и е превишил по стойност износа на оръжие.