0

С лед месеци на скандали Борис Джонсън обяви оставката си като премиер на Великобритания. Лондон обаче няма време да анализира миналото и Консервативната партия вече започна да му търси наследник.

Интересът към поста лидер на торите и министър-председател на Обединеното кралство очаквано се оказ голям. Ето кои са основните кндидати да застанат начело на държавата.

Бившият финансов министър Риши Сунак беше първото голямо име, което се включи в надпреварата и вече е смятан за един от фаворитите, въпреки че надпреварата се очертава да бъде огромна. През поsледните месеци Сунак беше смятан от много депутати от торите като фаворит за наследник на Джонсън. Но след въвеждането на редица политики - като повишаване на националната застраховка - което се отрази зле на консерваторите, популярността му се срина. Сунак също беше глобен за присъствие на партито за рождения ден на премиера по време на локдауна.

Разкритието, че съпругата му, милионерката Акшата Мурти, е имала статут на чужденка и следователно не е трябвало да плаща британски данък върху значителния си международен доход, също навреди на репутацията му. Сунак стана финансов министър след изненадващата оставка на Саджид Джавид.

Том Тугендхат, председателят на комисията по външни работи на Камарата на общините, беше първият, който влезе в битката, след като Джонсън обяви оставката си. Бивш войник, служил в Ирак и Афганистан, Тугендхат е израснал в Лондон и Селиндж.

Учи теология в Бристолския университет и след това получава магистърска степен по ислям в Кеймбридж, преди да замине за Бейрут, за да работи като журналист.

Пени Мордаунт, която беше уволнена от поста министър на отбраната, когато Джонсън дойде на власт, е един от многото кандидати, който влизат в битката.

Тя се завърна в изпълнителната власт министър на международната търговия. На Острова я описват като амбициозна и е популярна сред депутатите на торите. Тя изигра важна роля в кампанията за Брекзит.

Надхим Захауи – човекът, който отговаряше за ваксинационнaта кампания срещу COVID-19 във Великобритания. Роден в Ирак в кюрдско семейство, г-н Захауи идва в Обединеното кралство като деветгодишен, когато родителите му бягат от Саддам Хюсеин.

Смятан за един от най-богатите политици в Камарата на общините, той помогна за основаването на социологическата компания YouGov, след като учи химическо инженерство в университета.

Саджид Джавид също е сред кандидатите, борещи се за следващия лидер на торите. Оставката му като здравен министър даде началото на лавината от напускания, които принудиха Джонсън да напусне поста. Преди това е бил, вътрешен министър, жилищен секретар, бизнес секретар и министър на културата.

Може би най-наблюдаваният кандидат е външният министър Лиз Тръс. Медиите на Острова от известно време твърдят, че тя трябва да наследи Борис Джонсън. Тръс е депутат от 2010 г. и започна да се издига по министерската стълбица скоро след като влезе в парламента.

Тя е най-дълго служилият член на кабинета, заемала е позиции при Дейвид Камерън, Тереза ​​Мей и Борис Джонсън.

Тръс pредизвика огромно внимание върху себе си около конфликта между Русия и Украйна. Тя беше унижена в Москва от Сергей Лавров, който я хвана, че не знае къде се намира област Ростов. Тръс предизвика възмущение и когато заяви, че балтийските държави се намират на Черно море. Външният министър на Великобритания също така открито заявява, че Лондон е във война с Москва.