0

Н яколко заподозрени бяха задържани заради убождания на хора с игли в нощни клубове или на концерти във Франция, след като поредица от случаи на атаки с игли объркаха властите и разпространиха паника сред младите хора, посещаващи нощни клубове, предаде Асошиейтед прес.

Френското министерство на вътрешните работи, прокурори, националната агенция за противодействие на дрогата, обществените здравни органи и доктори не успяха да открият мотив за атаките или дали жертвите са били инжектирани с дрога, вируси или каквато и да било друга субстанция. От този януари 1004 души са подали официални оплаквания до френските власти за убождания с игли, каза служител на вътрешното министерство пред АП.

В случаите досега, в които има повдигнати обвинения, медицински изследвания не са открили следи от вредни вещества, включително наркотикът гама-хидроксибутират, който често е използван за упояване на жени с цел изнасилването им заради липсата му на вкус и миризма, казаха властите. По телата на пострадалите лица, повечето от които са жени, са били открити видими следи от инжекции, синини и те са съобщили за симптоми като отпадналост. Служител на министерството предупреди, че трябва да се внимава при допускането на връзка между убожданията и наркотика гама-хидроксибутират.

След продължили с месеци безплодни разследвания властите в Тулон арестуваха 20-годишен мъж, заподозрян в убождане с игла на три жени на 3 срещу 4 юни по време на запис на концерт за телевизията. Той е първият заподозрян, срещу когото бяха повдигнати предварителни обвинения за "умишлено насилие с оръжие (спринцовка) при утежняващи вината обстоятелства". Прокурорът по делото заяви пред АП, че "заподозреният отрича всички обвинения и все още по презумпция е невинен". В апартамента му не са били открити спринцовки. Той остава в ареста. По-късно в същия регион полицията е арестувала двама заподозрени, срещу които са били повдигнати предварителни обвинения за предполагаемо даване на вредно вещество на 10 срещу 11 юни, добави прокурорът. В домът на единия заподозрян са били открити спринцовки и лекарства за инжектиране по лекарско предписание. Мъжът е отрекъл всички обвинения и заявил, че спринцовките и лекарствата са на жена му, която е медицинска сестра.

Други осем души бяха арестувани този вторник, след като лица съобщили, че са били убодени с игли, казаха от министерството на вътрешните работи. Някои от арестуваните по-късно били освободени. Срещу поне един от тях са били повдигнати предварителни обвинения.

Страхът от атаки с игли расте сред младите хора във Франция и те са започнали да споделят в социалните медии съвети как да се пазят от убождане, съобщи БТА. Британското правителство също разследва поредица от "убождания с игли" и полицията в Белгия и Нидерландия съобщи за отделни случаи.