0

Р уският милиардер Александър Суботин, бивш топ мениджър в "Лукойл", е умрял при мистериозни обстоятелства край Москва.

Той е намерен мъртъв в дома на шамана Алексей Пиндюрин, който е родом от украинския град Харков. Нарича себе си "Магуа". Живее в Митишчи, близо до Москва, и е популярен сред редица известни личности - негов клиент е например актьорът Никита Джигурда.

Магуа и съпругата му имат частна къща, в която наред с други неща извършват ямайски вуду ритуали. Двойката шамани предлага на богатите си клиенти екзотичен лек за махмурлук. Процедурите включват призоваване на духове, жертвоприношения на животни, къпане на богати алкохолици в кръвта на петел. Както и "лечение" с отрова за жаби, която се инжектира под кожата.

Шаманът твърди, че Суботин дошъл при него на 8 май с оплаквания от болки в сърцето. Пиндюрин дава на олигарха корвалол (комбинирано лекарство, което помага за намаляване на възбудата на централната нервна система, седативно средство на основата на фенобарбитал, разработено в СССР) и го слага да си легне в мазето. Суботин умира там. Причината за смъртта се разследва.

Това съвсем не е първият смъртен случай сред руските олигарси. Наскоро починаха и следните милиардери:

Мултимилионерът Сергей Протосеня, бивш заместник-ръководител на "Новатек" - намерен обесен в Испания заедно със съпругата и дъщеря си.

Владислав Аваев, бивш вицепрезидент на "Газпромбанк" и бивш служител на Кремъл, намерен мъртъв в Москва няколко дни преди това.

Александър Туляков, висш мениджър по финанси и сигурност в "Газпром", е намерен обесен ден след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Леонид Шулман, ръководител на транспортния отдел на "Газпром инвест".