0

М инистърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу не се е появявал публично от 12 дни.
Оказва се, че за последен път Шойгу се е появил в новините на руските агенции на 11 март - тогава е разговарял с турския си колега Хулуси Акмар. В същия ден Министерството на отбраната съобщи за посещението на Шойгу в Централната военна клинична болница „Мандрик“, където министърът е връчил награди на руски военнослужещи, участвали в бойни действия в Украйна.
На 18 март на сайта на Кремъл се споменава, че Шойгу е участвал в среща на постоянните членове на Съвета за сигурност с президента Владимир Путин. Снимки и видеоклипове от тази среща обаче не бяха публикувани. По същото време „Първи канал“ излъчи репортаж за връчването на награди на военните от Шойгу, но снимката в него съвпадаше с видеото, което Министерството на отбраната публикува на 11 март.
Въпреки това, както посочват руски медии, преди 11 март новините за събития, свързани лично с Шойгу, се публикуваха на всеки няколко дни. След 11 март не се съобщава и за събития, свързани с началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов.