0

У правляващата коалиция в Германия планира нов закон за самоопределението, според който всеки ще може да посочи в службата по вписванията името и пола си.

Според документа полът вече може да се сменя веднъж годишно. Законът има за цел да замени този за транссексуалните и да улесни живота на транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора. Предвижда се вписването на пола в личните документи да става по опростена процедура. Досега хората, които искат да сменят пола си в паспорта, трябваше да получат две психиатрични експертизи и да отговарят на много интимни въпроси. Тази процедура струва повече от 1000 евро и месеци.

„Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите вече не трябва да търсят правата си в съда”. Така реагира германският депутат Теса Ганзерер на новината. Ганзерер, политик от „Зелените” в Бавария и един от първите транссексуални депутати в германския парламент. Родена е като Маркус Ганзерер, но 45-годишната жена никога не се е чувствала като момче.