0

М онахиня бе осъдена на една година затвор в САЩ, защото откраднала 800 000 долара от касата на училище и ги пръснала за удоволствия и казина. С откраднатите пари тя най- много обичала да се забавлява в хазартния метрополис Лас Вегас.

"Съгреших, наруших закона и нямам никакво извинение", заяви 80-годишната Мери Маргарет Кройпър в съда, пише в. „Лос Анджелис Таймс“. Според изчисленията на прокурорите откраднатите пари биха могли да покрият таксите за обучение на 14 ученици в продължение на десетилетие.

Монахинята е била директор на частно католическо училище в американския щат Калифорния. Когато се присъединява към ордена на сестрите на Свети Йосиф от Каронделе преди повече от 60 години, тя дава обет за бедност. Въпреки това в продължение на години тя присвоява пари, за да финансира склонността си към луксозни почивки и хазарт. Измамата е открита по време на одит. Директорката на католическото училище с греховни наклонности се опитва да прикрие случая, като нарежда на подчинените си да унищожат уличаващите документи.

Когато архиепископията на Лос Анджелис й поискала отчетност, тя отговорила, че свещениците са по-добре платени от монахините и че смята, че заслужава повишение. Адвокатът на монахинята се призна за виновен за хазарта и поиска на клиентката му да бъде позволено да изтърпи наказанието си в манастира, където живее, след като измамата е разкрита през 2018 г.