0

С ексиpъм, расизъм, език на омразата към жените и LGBT+ общността... С това се отличават медиите на Западните Балкани според мониторинг, предаде агенция Бета.

Това е общо за целия регион, показват резултатите, представени на регионалната конференция „Where have diverse voices gone“ в Белград.

Ненавистта към представителките на нежния пол се изразява под формата на обвинения към жертвата за упражненото срещу нея насилие, продължаване на традицията жените да бъдат девствени, както и да са обект за забавления, посочи Кристина Лани от Албанския институт за медиите.

Най-често обект на език на омразата в Черна гора са жените, които се занимават с обществена работа - политички, журналистки, представителки на неправителствения сектор.

Ситуацията в Сърбия не е по-добра, посочи Ивана Йованович от белградския Институт за медиите.

"Определени таблоиди, както и телевизии с национална честота, разпространяват наративи, които прехвърлят вината на жертвата, съобщила за (сексуално) насилие, както и теории на заговор като обвинения в изнасилване и сексуален тормоз, които са представени като "нападение срещу Сърбия" и така участват във вторична виктимизация на жертвите", каза тя.

Наблюдава се и тенденция ромите да не присъстват в медиите.

"За ромите се информира само по повод Световния ден на ромите или в черната хроника в същия отрицателен контекст", заявиха по време на конференцията.