0

А мериканското разузнаване предоставя на Украйна данни за движението на командните пунктове на руската армия, които в комбинация със собствените му данни са позволили на Киев да убие 12 руски генерали, пише в. „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на анонимни източници от американското правителство.

В същото време събеседниците на вестника подчертават, че САЩ не дават на Украйна информация за движението на висшето ръководство на руската армия. Например ударът по щаба в Изюм, който по непотвърдени данни е бил посетен от началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, е бил планиран, без да се използва американското разузнаване.

Украинските власти потвърдиха пробива на руските войски на територията на "Азовстал" в Мариупол. Според украинската страна освен военните в завода все още се укриват и цивилни.

Според съветника на украинския министър на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко руснаците са започнали щурма на "Азовстал", използвайки информация от "предател" - един от служителите на завода, който им е казал за подземните тунели.

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от ръководителя на ООН Антониу Гутериш да помогне за извеждането на ранените от „Азовстал“.

Украинските военни в завода "Азовстал" в Мариупол са предложили да разменят цивилните там срещу храна и лекарства, съобщи за РИА Новости говорител на щаба на операцията по освобождаването на завода.

"Условията на сделката са петнадесет заложници срещу един тон храна и лекарства. Те предупредиха, че няма да пуснат никого другиго в Украйна - сега само ще ги разменят", твърди неназованият събеседник.

Според него в момента в завода може би се намират повече от 200 цивилни, включително жени, деца и възрастни хора.

На 4 май по хуманитарен коридор от Мариупол са евакуирани още 344 души в Запорожие, заяви украинският вицепремиер Ирина Верешчук. Тя благодари на ООН и на Международния комитет на Червения кръст за оказаната помощ.

В същото време в Мариупол, голяма част от който е окупиран от руските войски, бе издигнат паметник на "бабата с червеното знаме" - възрастна жена, която според широко разпространен видеозапис излиза със съветско знаме към украински войници, приемайки ги за руснаци, и отказва да приеме храна от тях, след като те потъпкват знамето.

На церемонията присъстваха, наред с други, първият заместник-ръководител на руската президентска администрация Сергей Кириенко и секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак.

Разследване на АП: В Театъра на Мариупол са загинали близо 600 души

На фона на всички ужаси, които се разиграха по време на войната в Украйна, руската бомбардировка на Донецкия драматичен театър в Мариупол на 16 март се откроява като най-смъртоносната известна до момента атака срещу цивилни, съобщи АП. Разследване на агенцията твърди, че е открило доказателства, че нападението всъщност е било много по-смъртоносно, отколкото се предполагаше, като са загинали близо 600 души в сградата и извън нея. Това е почти два пъти повече от досегашните данни за броя на жертвите, а много оцелели смятат, че броят им е още по-голям.

Разследването на АП пресъздава случилото се в театъра през този ден по разкази на 23 оцелели, спасители и хора, които са запознати отблизо с новото му предназначение като бомбоубежище. АП използва и два комплекта планове на театъра, снимки и видео, направени вътре преди, по време и след този ден, както и мнения на експерти.

При прекъснати комуникации, постоянно прииждащи и заминаващи хора и замъглени от травмата спомени е невъзможно да се определи точният брой на жертвите. Според документ, получен от АП, украинските власти е изчислило в началото, че са загинали около 300 души, и след това е започнало разследване за военни престъпления.

Журналистите на АП достигат до много по-голям брой жертви чрез реконструкция на 3D модел на плана на сградата, преглеждан многократно от преки свидетели, повечето от които са били вътре в театъра и са описали подробно къде са се укривали хората.

Всички свидетели твърдят, че поне 100 души са били извън сградата в кухнята (готвели са на огньове) и никой от тях не е оцелял. Те също така твърдят, че стаите и коридорите в сградата са били претъпкани, като на всеки 3 квадратни метра е имало по един човек.