0

Р уското министерство на външните работи съобщи, че гаранциите за сигурност, които Русия иска от Запада, включват и искане силите на НАТО да напуснат Румъния и България.

В същото време Испания изпрати военни кораби да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море. Причината е ескалация на напрежението в региона заради украинската криза. Кабинетът в Мадрид обсъжда и изпращането на изтребители у нас. "Обмисляме и възможността за изпращане на самолети в България. Такива, каквито има в Испания и в Литва. Трябва обаче да се каже, че участието на Испания, подобно на това на НАТО и неговите членове, е от години, но при всички случаи трябва да се търси дипломатичен подход и да има деескалация на напрежението", заяви испанският министър на отбраната Маргарита Роблес.

Според испански медии става дума за изтегляне напред във времето на испанското участие в постоянните военноморски групи на Алианса, както и за изпращане на самолети Eurofighter в България до края на февруари.

Междувременно според британски медии Обединеното кралство е изпратило в Украйна военнослужещи от новосъздадената бригада за специални операции на армията. "Група от около 30 елитни британски военнослужещи пристигна в Украйна, за да обучи украинските въоръжени сили в използването на нови противотанкови оръжия, доставени от Обединеното кралство".

Освен това британските медии пишат, че Великобритания ще изпрати допълнителни свои военни в съседните на Украйна страни – Литва, Латвия, Естония, Полша.

Малко преди това стана известно, че САЩ са разрешили на Балтийските държави да доставят на Украйна американско оръжие (противотанкови комплекси Javelin и преносими зенитни системи Stinger). САЩ също в близките дни ще започнат доставки на противотанкови ракети и боеприпаси за 200 милиона долара.

Освен това бе съобщено, че Чехия ще достави на Украйна боеприпаси – вероятно едрокалибрени снаряди.

В същото време, освен вече случващите се маневри на руската армия край границите на Украйна, Русия е изпратила два дивизиона системи за ПРО С-400 за учения в Беларус, като въпросните дивизиони са чак от руския Далечен изток.

В четвъртък Русия обяви, че военноморските ѝ сили ще проведат мащабни учения, в които ще участват всички нейни флотове този и следващия месец от Тихия до Атлантическия океан. Ученията ще се проведат в моретата, които са в непосредствена близост до Русия, и ще включват маневри в Средиземно море, Северно море, Охотско море, североизточната част на Атлантическия океан и Тихия океан. В тях ще участват 140 военни и спомагателни кораба, 60 самолета, 1000 единици военна техника и около 10 000 военнослужещи.