0

С АЩ и НАТО предадоха писмените си отговори на исканията на Русия за сигурността, а след това американският държавният секретар Антъни Блинкън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дадоха пресконференции. Какво точно съдържат тези отговори можем само да се досещаме. Ето какво казаха те накратко.

Имаме основни принципи, които сме готови да защитаваме, каза Блинкън. Те включват суверенитета и териториалната цялост на Украйна. А също и правото на всяка страна да избира сама съюзниците си. Ние сме отворени за диалог и предпочитаме дипломацията, но Русия трябва да се стреми към деескалация. НАТО се придържа към принципа на отворените врати. Нашата позиция е съгласувана с европейските съюзници и Украйна. Как ще се развият събитията, зависи от Русия. Готови сме за всякакви сценарии. Не публикуваме текста на нашия отговор на предложенията на Русия, тъй като успешната дипломация изисква поверителни разговори. Надяваме се, че Русия е на същото мнение.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че реакцията на НАТО по отношение на гаранциите за сигурност е подкрепена от всички 30 членове на алианса. Не сме готови да правим компромиси с основните си принципи, включително с политиката на отворени врати и правото на суверенни държави да се присъединят към НАТО. Но ние сме готови да разговаряме с Русия, готови сме да се вслушаме в нейните опасения - и колкото по-скоро започнем, толкова по-добре. Предлагаме да се възстановят мисиите в Москва и Брюксел и да се установи пряка линия за комуникация. Смятаме, че е необходимо да започнем широкообхватен диалог за контрола върху въоръженията. Но Русия трябва да се откаже от агресивната си политика и да изтегли войските си от Грузия, Украйна и Молдова, където те са разположени без съгласието на правителствата на тези страни. Предвид настоящата ситуация ние повишихме готовността на нашите сили и засилваме присъствието си в региона на Балтийско и Черно море.