0

Р усия призна, че среща трудности и дори допуска грешки във военната си кампания в Украйна, но обяви, че ще продължи да воюва, предаде ДПА.

"Въпреки трудностите специалната военна операция ще бъде завършена", каза днес заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Рашид Нургалиев. Той отбеляза, че това ще стане въпреки западните доставки на оръжия за Украйна.

Целите на Русия, които по думите на Нургалиев включват "демилитаризацията" и "денацификацията" на Украйна, както и защитата на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, ще бъдат постигнати, изрази увереност Нургалиев.

НАТО не очаква значителни успехи за нито една от страните на бойното поле в Украйна през следващите седмици, заяви в сряда пред Си Ен Ен неназован служител на Алианса, запознат с разузнавателната информация. "Мисля, че известно време ще бъдем в патова ситуация", каза той.

Той заяви, че в момента НАТО обсъжда дали Украйна може да си върне териториите на Донбас и Крим, завзети през 2014 г. Източникът на Си Ен Ен смята, че това е възможно.

"Мисля, че те биха могли [да си върнат Крим и Донбас]. Не сега, не скоро, но ако успеят да продължат да се борят, мисля, че да", каза служителят. Той обаче добави, че не е сигурен в необходимостта от военно връщане на тези територии, тъй като това може да предизвика недоволство сред част от населението им.

Отбранителните разходи на Русия са се повишили с почти 40 процента през първите четири месеца на годината, предаде Ройтерс, позовавайки се на предварителни данни, публикувани от министерството на финансите днес - близо три месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

Русия е похарчила 1,7 трилиона рубли (26,4 милиарда долара) за отбрана между януари и април, което възлиза на почти половината от заделените в бюджета средства за цялата 2022 г. 3,5 трилиона рубли или 2,6 процента от БВП. Първоначално министерството беше прогнозирало за 2022 г. бюджетен излишък от 1 процент от БВП или 1,3 трилиона рубли, но сега очаква дефицит от най-малко 1,6 трилиона рубли, след като е взело предвид изплащането на помощи за противодействие на ефекта от безпрецедентните западни икономически санкции.

Правителството ще използва Националния фонд за богатство (НФБ) на Русия - попълнен с приходи от продажбата на петрол и газ - за да покрие дефицита и да подкрепи стойността на акциите и облигациите, която рязко спадна, откакто Москва изпрати десетки хиляди военни и тежки бронирани машини в Украйна на 24 февруари. Част от НФБ е инвестирана във финансови пазари и неговата стойност е спаднала с 20 милиарда долара от началото на февруари до април до 155 милиарда долара, показва информация, публикувана в понеделник.

Само през април Русия е похарчила 628 милиарда рубли (9,7 милиарда долара) за въоръжените си сили, което е повишение от 128 процента в сравнение с април 2021 г. и е довело до преминаването на месечния държавен бюджет в дефицит за първи път тази година. Министерството на финансите отказа да коментира увеличението на разходите за отбрана.

Вчера стана известно, че САЩ вероятно няма да продължат лиценза след 25 май, който позволява на Москва да плаща външните си дългове с долари, държани в Русия, казва министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън. Това е ход, който може да доведе Русия до фалит.

В Москва обаче заявиха, че до фалит няма да се стигне.