0

М осква е започнала да изтегля семействата на персонала от дипломатическите си мисии в Украйна, пише в. "Ню Йорк таймс" и цитира висш украински служител, който твърди, че на 5 януари 18 души, предимно членове на семействата на руски дипломати, напуснали Украйна, а през следващите няколко дни още около 30 лица напуснали посолството в Киев и консулството в Лвов, Западна Украйна. А дипломати от още две руски консулства получили указания да се подготвят за напускане на страната.

Руското външно министерство не коментира съобщенията за консулствата си в Украйна, но заяви пред Интерфакс, че посолството в Киев работи нормално, без да даде допълнителна информация.

Украинското външно министерство заяви, че не е получавало никаква информация от страна на Москва за изтегляне на служители от дипломатическите й мисии. Киев не планира евакуация на украински дипломати от Русия, допълни министерството.

Движения на руски войски близо до украинската граница събудиха страхове у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна.

Руските власти отричат да имат такъв план, но използваха ситуацията, за да проведат кампания с искания за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна някога да се присъедини към военния съюз.