0

С АЩ и техните западни съюзници преценяват дали Русия трябва да остане в рамките на Групата на двадесетте (Г-20), в която членуват големи икономики, след нахлуването й в Украйна, съобщиха на Ройтерс източници, участващи в обсъжданията.

САЩ и техните западни съюзници преценяват дали Русия трябва да остане в рамките на Групата на двадесетте (Г-20), в която членуват големи икономики, след нахлуването й в Украйна, съобщиха на Ройтерс източници, участващи в обсъжданията.

Вероятността на всяко предложение за пълно изключване на Русия да бъде наложено вето от останалите членове на клуба, в който влизат Китай, Индия,

Саудитска Арабия и други - повиши перспективата някои страни вместо това да пропуснат срещите на Г-20 тази година, казаха източниците.

Г-20, заедно с по-малката Група на седемте - включваща само САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Великобритания - е ключова международна платформа за координиране на многостранни действия  - от изменението на климата до трансграничния дълг.

Русия е изправена пред атака от международни санкции, предприета от западните държави, които целят да я изолират от световната икономика, в това число и изключването ѝ от международната система за междубанкови разплащания СУИФТ и ограничаване на сделките на централната й банка.

"Обсъждаше се дали е уместно Русия да бъде част от Г-20", заяви високопоставен източник от Г-7. "Ако Русия остане член, организацията ще стане по-малко полезна."

Запитан дали президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме действия за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съюзниците си в Брюксел тази година, Джейк Съливан, съветник по националната сигурност, заяви вчера пред репортери в Белия дом, че Вашингтон не вярва, че нещата могат да продължат както досега за Русия в международните институции и в международната общност.

Въпреки това Съединените щати планират да се консултират със своите съюзници, преди да бъдат направени други изявления, каза той.

Източник от Европейския съюз отделно потвърди обсъжданията за статута на Русия на предстоящите срещи на Г-20, чийто ротационен председател в момента е Индонезия.