0

С АЩ претърпяха голямо разочарование на фона на напрегнатата военна обстановка по света, след като изпитание на хиперзвукова ракетна система на Хавайските острови се провали. Това е пореден удар за програмата на Вашингтон, която среща доста спънки, отбелязва „Bloomberg”.

От военния департамента на САЩ заявиха съобщиха за проваления тест и добавиха, че „оставаме уверени, че сме на път да развием полеви настъпателни и отбранителни хиперзвукови способности”. Говорител на Пентагона пък разясни, че провалът е дошъл от „аномалия след запалването на тестовия актив“.

Това е вторият неуспешен тестов полет на прототипа на оръжието, известно като Conventional Prompt Strike. При първия тест през октомври имаше отказ на ускорителя, което попречи на ракетата да напусне стартовата площадка. Предвижда се оръжието Convencional Prompt Strike да бъде инсталирано на разрушители Zumwalt и подводници от клас Virginia.

„Bloomberg” съобщава, че Пентагонът е притиснат да развие хиперзвукови системи, тъй като Русия, Китай и Северна Корея вече притежават такива оръжия. Китай инвестира сериозно в хиперзвукови оръжия, пускайки една ракета в орбита през юли миналата година, която прелетя 25 000 мили (40 000 километра) за около 100-минутен полет. През януари Северна Корея извърши две отделни изстрелвания на хиперзвукови ракетни системи, които изминаха няколкостотин километра.