0

Е манюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция за втори петгодишен мандат, предадоха световните осведомителни агенции.

На официалната церемония в Елисейския дворец той заяви, че френският народ се е обявил за независимост в днешния дестабилизиран свят и подчерта, че е изключително важно да бъдат предприети действия за една по-независима Франция.

"Франция направи своя избор в полза на ясния проект за бъдеще, независимост и прогрес", каза Макрон и благодари на избирателите. "Народът избира президента - това е нов мандат и нов президент", добави той, имайки предвид, че избирателите са се променили в сравнение с преди пет години и имат нови очаквания към президента, за когото са решили да гласуват.

В речта си при встъпване в длъжност Макрон постави ударението върху обещанието да работи за една по-силна Франция, а говорейки за външната политика, каза, че "не бива да се допуска изостряне на конфликта в Украйна и в Европа трябва да бъде изграден нов мир". "Тъкмо в трудните моменти Франция винаги е показвала най-добрите си качества", заяви той. "Предстоят ни сериозни инвестиции по пътя към модела "Франция 2030", който ще направи Франция по-енергична и по-силна", продължи той. "Страната трябва да живее по-добре и да намери отговор на предизвикателствата на времето."

"Наша цел трябва да бъдат реформите и единството". "Това ще позволи да положим основите на демократичното възраждане, от което се нуждае нашата страна", каза френският лидер. Той се обяви и за по-достъпна образователна и здравна система.

Пред около 450-те гости на церемонията, състояла се в балната зала на Елисейския дворец, преизбраният френски президент каза също, че трябва да бъде намерен подходящ начин за сключването на нов обществен договор.

Преди две седмици 44-годишният Макрон, който управлява от 2017 г., спечели балотажа на президентските избори срещу крайнодясната националистка Марин Льо Пен, с гласовете на 18,7 милиона избиратели (58,55 процента) срещу 13,2 млн. гласа (41,45 процента) за Льо Пен. Макар и церемонията по встъпването в длъжност за втория му мандат да беше днес, новият му мандат официално ще започне на 14 май и ще продължи до 2027 г.

Гости на тържественото събитие бяха основно лица от световната политика, но имаше и актьори, представители на здравния сектор, военни, присъстваха и бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози. Влизайки в балната зала, Макрон намигна на съпругата си Брижит.

Преди да произнесе речта си, президентът получи най-високото държавно отличие във Франция и стана кавалер на Ордена на Почетния легион.

След словото си той излезе в градините на Елисейския дворец, за да чуе изстреляните от Площада на инвалидите по случай събитието 21 топовни салюта, както повелява традицията.

Макрон направи преглед на почетния военен строй, който включваше част от екипажа на „Монж“, втория по големина кораб на френските военноморски сили и ключов елемент от френския потенциал за ядрено възпиране. Той беше използван при изпитанията на френските ядрени ракети М51, които могат да бъдат изстрелвани и от подводници.

Присъствието на тези матроси на церемонията може да се тълкува и като демонстрация на сила във времена, когато Франция все по-усилено участва в опитите за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна, включително чрез изпращане на Киев на оръдия и друго тежко въоръжение.