0

Ф ренски турист, облечен като старица хвърли торта по картината на Мона Лиза в "Лувара" в Париж. Благодарение на предпазното стъкло, работата на Леонардо да Винчи беше защитена. 

Според показанията на свидетели извършителят е мъж в инвалидна количка, който е бил с перука. За изненада на останалите гости, той внезапно се изправил и се приближил до картината, хвърляйки тортата. Охраната на музея се втурнали да изхвърлят мъжа, докато останалите присъстващи продължили да снимат ситуацията без прекъсване. Както се вижда в някои от видеоклиповете, споделени в социалните медии, служителите на охраната на "Лувъра" се втурнаха да извадят нападателя от сградата и да почистят стъклото.

Това не е първата атака срещу картината, правени са опити за обезобразяване, кражба и унищожаване. През 50-те години на миналия век мъж залива картината със сярна киселина, боливийски студент я ударил с камък, жена в инвалидна количка пръска червена боя, недоволна от липсата на рампи в музея, руски турист пък хвърлил чаша чай през лятото на 2009 г.