0

Н апрежението и протестите в Северна Македония не стихват. В страната бяха блокирани основни пътища като знак на недоволство срещу френското предложение за преговори с Европейския съюз

Шестият ден на протести в Скопие започна пред сградата на правителството. Под мотото „Ултиматум! Не, благодарим” демонстрантите тръгнаха на шествие към парламента. Те смятат, че приемането на предложението е българизиране на Македония.

Спряха се пред Министерството на правосъдието. Водеше ги лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. „Правителството е група страхливци, които се страхуват сами да вземат решение, затова прехвърлят тежестта върху парламента, въпреки че парламентът няма никаква формална нормативна роля. Това още повече поляризира хората, създава допълнително безпокойство и чувство на неудовлетвореност”, заяви Християн Мицкоски.

Според анализатори френското предложение ще мине в парламента иначе Скопие ще изпадне в изолация.

„Очаквам до понеделник-вторник правителството на РСМ да е подписало заедно с България т.нар. Френско предложение и да започнат преговори. Разбира се, има и възможност да не го разпише”, заяви Виктор Стоянов, фондация „Македония”.

Следващият протест срещу преговорната рамка е насрочен за неделя.