0

Б ългарски шофьор на ТИР се присъедини с камиона си към стотиците американски шофьори, които блокираха столицата на Канада Отава в знак на протест срещу ваксините и ковид мерките. Т.нар. „Конвой на свободата“ бе поведен от недоволните заради ограниченията и невъзможността им да работят, ако не са ваксинирани.

Към шофьорите се присъединиха пеша още хиляди демонстранти, ядосани не само от ограниченията заради коронавируса, задължителния зелен сертификат, но и като цяло от политиката на премиера Джъстин Трюдо и неговото правителство.

От САЩ дойдоха също много шофьори, които се присъединиха към колегите си в Канада. От полицията в Отава съобщиха, че в столицата са пристигнали няколко хиляди камиона. Демонстрантите обещаха да продължат протестите си, докато задължителната ваксинация не бъде премахната. Министърът на отбраната на Канада Анита Ананд заяви, че действията на някои протестиращи са били "повече от осъдителни", а началникът на Генералния щаб на страната генерал Уейн Ейър също отправи нападки срещу някои от демонстрантите, като каза, че е бил "отвратен" от кадрите на жена, която танцува гола върху паметника на Незнайния воин. Полицията съобщава, че разследва твърдения за незаконни действия на някои демонстранти.

Според публикация на полицията на Отава в Туитър в момента се водят "няколко" разследвания за "оскверняване" на редица паметници в столицата, както и за "заплашително (незаконно) поведение към полицаи (градски служители) и други лица и повреждане на обществен транспорт".

Шофьори на камиони блокираха улиците около сградата на канадския парламент, а кметът на Отава Джим Уотсън заяви, че някои от протестиращите са тормозили персонала на кухня за бедни с искане за безплатна храна, след като ресторантите са ги отхвърлили заради отказа им да спазват изискванията да слагат маски на закрито. Премиерът Трюдо дори напусна дома си в Отава поради съображения за сигурност.