З аради пандемията с коронавируса SARS-CoV-2 Норвегия отмени съвместните учения с НАТО Cold Response, предадоха световните медии.

Заради пандемията с коронавируса SARS-CoV-2 Норвегия отмени съвместните учения с НАТО Cold Response, предадоха световните медии.

"Разпространението на коронавируса излезе от контрол. Предпочитаме да запазим боеспособността на армията, за да имаме възможност да оказваме подкрепа на обществото в предстоящото бурно време" - заяви шефът на оперативния център на норвежката армия Руне Якобсон.

Зимните учения на норвежките въоръжени сили Cold Response в северните райони на страната започнаха на 2 март и трябваше да продължат до 18 март. Планираше се в четвъртък, 12 март, да започнат полеви учения с участието на близо 15 хиляди военни от Норвегия, както с формирования от страните от НАТО - Белгия, Дания, Германия, Франция, Великобритания и САЩ. Игрите се провеждаха до границата с Русия.

Ситуацията с разпространението на коронавируса в света продължава да се влошава. СЗО обяви, че заразата вече е прераснала в пандемия. По света са регистрирани над 118 хиляди случая на заразяване с коронавируса, а жертвите на болестта са над 4000. Пандемията обхвана 114 държави. Най-засегнати са Китай, Южна Корея, Италия и Иран.