0

Г енералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост, че Русия продължава да увеличава военните си сили около Украйна и че в момента е разположила повече войски и военно оборудване в Беларус, отколкото когато и да било през последните 30 години.

В момента Русия разполага с повече от 100 000 военнослужещи, разположени в близост до северните и източните граници на Украйна, което поражда опасения, че Москва може да нахлуе отново, както направи през 2014 г., и да дестабилизира украинската икономика. Руски официални лица отричат, че се планира инвазия.

"През последните дни наблюдаваме значително придвижване на руски военни сили в Беларус. Това е най-голямото руско разполагане там от времето на Студената война насам", заяви Столтенберг пред репортери в централата на НАТО в Брюксел.

Той заяви, че броят на руските военнослужещи в Беларус вероятно ще нарасне до 30 000 души, с подкрепата на специални сили, високотехнологични изтребители, балистични ракети с малък обсег "Искандер" и системи за противоракетна отбрана земя-въздух С-400.

"Така че става дума за широк спектър от съвременна военна техника. Всичко това ще бъде съчетано с ежегодното учение на ядрените сили на Русия, което се очаква да се проведе този месец", заяви Столтенберг.

Същевременно президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му възнамерява да купи почти цялата бойна техника, доставена в Беларус за ученията „Съюзна решимост 2022“.