0

Л идерът на Китайската народна република Си Дзинпин подписа заповед, позволяваща на армията да изпълнява операции с невоенен характер, съобщава агенция Синхуа.

Според вестник Global Times разпоредбата, която влиза в сила от сряда, се осигурява правната основа за китайските войски да изпълняват мисии като помощ при бедствия, хуманитарна помощ, ескорт, поддържане на мира, защита на националния суверенитет, сигурността и интересите за развитието на КНР. Според анализатори законът ще позволи на китайската армия да осигури жизненоважни транспортни маршрути за стратегически ресурси като петрол, както и да защити инвестиции, проекти и персонал извън страната.

От своя страна радио "Свободна Азия" , финансирано от правителството на САЩ, изрази опасения относно закона. Според медията Пекин може да се готви да проведе специална операция, която не е класифицирана като военни действия, срещу Тайван .

Отношения между централното правителство на КНР и Тайван се разпадат през 1949 г., след като победените сили на Куоминдан, водени от Чан Кай Ши, се преместват на острова. Пекин не признава суверенитета на Тайван и настоява другите държави по света да спазват „политика на един Китай“. Това означава да приемат Тайван като неразделна част от китайска територия и че властите на КНР са единственото правителство на територията на островната страна.

След инвазията на Русия в Украйна, САЩ започнаха да подкрепят Тайван в желанието им за независимост повече от всякога, като американският президент Джо Байдън дори обеща да предостави на острова военна помощ при евентуално китайско нападение.