0

Р уският президент Владимир Путин e казал на канцлера на Австрия Карл Нехамер по време на срещата им тази седмица, че доставките на газ за страната му могат да продължат да се плащат в евро. Това заяви Нехамер, цитиран от АПА.

Москва предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не започне да плаща в рубли. Това са ответни мерки срещу санкциите на Запада, наложени заради инвазията в Украйна.

Нехамер разкри, че е провел „много директни, открити и трудни“ разговори в понеделник относно Украйна, но австрийският лидер не спомена публично какво са обсъждали двамата за доставките на природен газ в Австрия. Виена получава 80 процента от своя природен газ от Русия и се противопоставя на незабавното газово ембарго на Европейския съюз срещу Москва, като твърди, че не е възможно внезапно да премине към алтернативни доставчици. “Путин каза, че доставките на газ са осигурени и че Русия ще достави договорените количества и че плащанията могат да продължат да се извършват в евро”, каза Нехамер.