0

Д вама бивши американски военнослужещи са били заловени от руските сили в Украйна, съобщава британският в. „The Telegraph“. Двамата са били взети в плен по време на ожесточена битка край североизточния град Харков миналата седмица, според бойци, които са се сражавали заедно с тях.

39-годишният Александър Друк и 27-годишният Анди Хуйн са служили като доброволци в редовна украинска армия. Смята се, че те са първите американски военнослужещи, заловени от руската армия. Те се присъединят към нарастващия брой западни военни доброволци, пленени от руските сили, включително трима британци - Ейдън Ейслин, Шон Пинер и Андрю Хил, уточнява „The Telegraph“. Миналата седмица съд в проруската отцепническа държава Донецка народна република осъди Ейслин и Пинер на смърт заради военни престъпления срещу народа на Донецк.

Според изданието залавянето на двамата американци може да се окаже много важен дипломатичски коз в ръцете на Москва, тъй като може да се опита да го използва като доказателство, че САЩ се включват пряко във войната. Руският президент Владимир Путин може да поиска доста неща от Вашингтон в замяна на освобождаването им.

39-годишният Александър Друк е от Алабама. Постъпил в американската армията след 11 септември и е служил в Ирак като щабен сержант.