0

С еверна Корея обяви първи случай на заразяване с Омикрон на коронавируса. Властите потвърдиха, че пробите, взети от пациенти с треска в столицата Пхенян, са идентични със силно заразния вариант Омикрон, съобщава Корейската централна телеграфна агенция.

Лидерът на Корейската народнодемократична република Ким Чен Ун обеща да преодолее "неочакваната криза". За целта се въвежда строга карантина. "Целта беше да се премахне заразата в най-кратък срок", заявил е лидерът на извънредно заседание на Политбюро на Корейската трудова партия.

Върховният лидер "ни увери, че благодарение на високата политическа съзнателност на населението със сигурност ще преодолеем извънредната ситуация и ще успеем с проекта за извънредна карантина", добавя КЦТА.



Като мярка срещу разпространението на заразата се въвежда общонационален локдаун. Това е първият случай на COVID-19, за който Северна Корея признава, след като повече от две години поддържаше информационно затъмнение относно пандемията. Засега не е ясно дали Пхенян се е сблъскал с единичен случай на коронавирус или заразата се е разпространила.

Въпреки решението за мерките срещу вируса Ким нареди на властите да продължат с планираните строителни, земеделски и други държавни проекти и да поддържат отбраната на страната в нужното ниво, за да не се създава вакуум в сигурността.