0

С тотици демонстрираха в Сокото, Северозападна Нигерия, в знак на протест срещу ареста на двама студенти след убийството на студентка християнка, обвинена в светотатство, съобщиха местни жители, цитирани от Франс прес.

Десетки студенти от школата „Шеху Шагари“ пребиха в четвъртък с камъни Дебора Самюъл, после изгориха тялото ѝ, след като прочетоха неин коментар в социалните мрежи, сметнат за обида на пророка Мохамед, предаде БТА.

Полицията съобщи, че е арестувала двама мъже и търси други заподозрени за убийството, заснети на видеозапис, обиколил социалните мрежи. Млади мюсюлмани реагираха, като излязоха по улиците на Сокото, настоявайки заподозрените да бъдат освободени.

Някои демонстранти се насочиха към двореца на Мохамед Саад Абубакар, султан на Сокото и висш ислямски авторитет в Нигерия, който заклейми убийството и поиска виновниците да бъдат съдени. Тълпата искаше полицията да спре преследването на лицата, идентифицирани като участници в убийството, заяви за АФП Ибрахим Аркила, местен жител.

Силите за сигурност, охраняващи двореца, настояха демонстрантите да се разпръснат, но те станаха неконтролируеми, посочи Бубе Андо, живеещ наблизо.

Полицията и войниците хвърлиха гранати със сълзотворен газ, стреляха във въздуха и успяха да разпръснат тълпата, добави той.

После разгневеното множество тръгна към центъра на града, където се опита да разграби магазини – собственост на християни, но силите на реда го разпръснаха, каза друг местен човек, Фарук Данхили. Според него градът вече се е поуспокоил.

В Сокото, Нигерия, беше обявен 24-часов полицейски час, след като протестиращи излязоха на улиците с искане за освобождаване на двама заподозрени за убийството на ученичка миналата седмица, съобщи BBC.

Президентът Мухамаду Бухари осъди убийството на Самуел и каза, че трябва да има безпристрастно разследване.

Най-голямата група християнски църкви в Нигерия поиска властите да изправят виновните пред съда.

Нигерия е разделена на предимно християнски юг и предимно мюсюлмански север.