0

Л идерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че няма „никакви основания“ да опрощава смъртните присъди на двамата британски бойци, които бяха осъдени по време на процес в украински бунтовнически регион.

„На първо място, трябва да се ръководя от решението на съда, което беше взето. Те са извършили престъпления и не виждам основание или предпоставки да ги опрощавам. Те дойдоха в Украйна, за да убиват цивилни за пари. Ето защо не виждам условия за смекчаване или изменение на присъдата“, добави той. Ейдън Ейсли, Шон Пинър и мароканецът Брахим Саадун бяха осъдени на смърт от донецкия съд, заради военни престъпления в региона. И тримата бяха сред чуждестранните доброволци, които се биха на страната на Украйна във военния конфликт с Русия.

Правителството на Великобритания в неделя беше подложено на сериозен натиск да направи всичко възможно, за да спаси и тримата бойци. Те не подлежат на военнопленнически статут, тъй като са бивши военни, които участват във войната като доброволци. Брандън Люис, секретар на Северна Ирландия, обаче каза пред Sky News, че британците са били законни бойци, служещи във въоръжените сили на Украйна и имат пълно право на защита на военнопленниците, съгласно Женевската конвенция.

28-годишният Ейслин и 48-годишният Пинър заминават за Украйна през 2018 г. Тогава те одписат военни договори с украинската армия и стават пехотинци. Семейството на Брахим Саадун каза, че той се е записал като войник по договор в украинската армия през 2021 г.