0

Н идерландският премиер Марк Рюте в прав текст обяви, че ако Скопие отхвърли френското предложение за туширане на разногласията между България и Северна Македония, Албания може да бъде отделена и сама да поеме пътя към членство в ЕС.

"Ако Северна Македония не приеме френското предложение, Албания ще има по-голяма подкрепа от другите страни да продължи по пътя сама, но аз се надявам, че това няма да се наложи", подчерта Рюте на съвместна пресконференция с албанския си колега Еди Рама.

Рюте обяви още, че Тирана има пълната подкрепа на страната му в процеса на евроинтеграция.

"На срещата на върха за Западните Балкани, която се състоя в Брюксел, ЕС потвърди своя ангажимент. Що се отнася до забележката на Еди Рама след това, мисля, че той беше прав - това не беше успешна среща. Ние трябва да направим повече. Ние знаем, че страните от Западните Балкани, включително Албания, работят усилено за присъединяване към ЕС и Албания има пълната подкрепа на Нидерландия. Проблемът тук е със Северна Македония и благодарение на френските усилия има нов момент в присъединителния процес, който засяга и Албания, тъй като двете страни, най-малкото политически, са свързани. Ние подкрепяме френското предложение за премахване на пречките, които блокират Северна Македония и Албания в присъединителния процес. Предложението предлага решение на всички оставащи безпокойства", посочи Рюте.

Нидерландският премиер бе категоричен, че ЕС ще продължи да подкрепя Северна Македония в следващите стъпки, ако приеме френското предложение.

Рюте подчерта, че насрочването на дата за първата междуправителствена среща ще бъде награда за албанското правителство на Еди Рама и за осъществените от него реформи.

"Също така това ще бъде справедлива награда за цялата работа, свършена от правителството на Еди Рама, и реформите, които предприе, които аз видях с очите си по време на моето посещение през ноември, когато бях в Тирана", посочи той.

Еди Рама оцени високо ангажимента на Нидерландия и благодари на премиера Марк Рюте за насърчаването на процеса на присъединяване към ЕС на Западните Балкани.