0

З аместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд призна обвиненията на Русия, че в Украйна има лаборатории за биологични изследвания.

Пред американския Сенат Нюланд каза, че Вашингтон прави всичко възможно да помогне на Киев да попречи на нахлуващите руски сили да се доберат до биологичния материал, тъй като зад Океана се боят, че Москва може да използва изследванията за създаване на биологично оръжие. „Украйна има съоръжения за биологични изследвания, за които всъщност сега сме доста загрижени, че руските войски може да се стремят да получат контрол над тях“, каза тя. „Ние работим с украинците, за да сме сигурни, че тези изследователски материали няма да попаднат в ръцете на руските сили, ако те се приближат“, категорична е Нюланд.

На 6 март руското военно министерство обяви, че армията е открила доказателства, че Киев „се опитва да заличи следите от военно-биологичната програма в Украйна“, финансирана от Пентагона. Москва разпространи документи от въпросните биолаборатории, а Игор Кирилов, началник на Силите за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Русия, твърди, че над 30 биологични лаборатории са притежавали проби от високопатогенни щамове на на инфекциозни заболявания, сред които чума, антракс, холера, туларемия, бруцелоза, кримско-конговируси, хантавируси, вирус на енцефалит, пренасян от кърлежи и лептоспироза.