0

Н ов опит за извеждането на цивилно хора от няколко украински града ще бъде направен. Руската армия обяви, че ще отвори няколко хуманитарни коридора и ще въведе режим на спиране на огъня за евакуиране на хора от Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в комюнике, че това ще стане в 10:00 ч. московско (09:00 ч. киевско време). Няколко опита бяха направени за хуманитарни коридори през миналата седмица, но Киев и Москва взаимно се обвиняваха в неспазване на договорката.

Междувременно Украйна обяви, че семейство с две деца е било убито при обстрела на град Ирпен в района на Киев. Това обяви кметът на града. Чуждестранни журналисти, които са се криели от атаката, също потвърдиха смъртта на семейството. Снаряд паднал в града докато хората се опитвали да достигнат Киев. Според журналистите, обстрелът е продължил, въпреки че е имало колона от стотици цивилни и автобуси, които ги чакат. Общо 8 души са били убити при евакуацията.

В същото време Москва заяви, че неонацисткия батальон „Азов“ планира да взриви експериментален ядрен реактор в Харковския физико-технически институт и да обвинят Русия. От военното министерство на Русия уточняват още, че „на 6 март в Харков са завели чужди журналисти на мястото, за да установят последствията от провокацията с последващи обвинения към Руската федерация в причиняването на екологична катастрофа".