0

 Броят на цивилните, които се намират в завода „Азот“ в Северодонецк, може да е до 1200 души. Това съобщи за ТАСС помощникът на министъра на вътрешните работи на Луганската народна република Виталий Киселев.

"Сега в Северодонецк някъде между 1000 и 1200 цивилни са взети за заложници и са на територията на „Азот“. Дълго време са държани насилствено. Като се има предвид, че няма вода, няма храна, няма лекарства, сред тях около 127 деца“, твърди Киселев.

По думите му предприятието разполага с подземни бункери. Във вторник украинските военни се обърнаха към руснаците с молба да организират хуманитарен коридор до Лисичанск. Според Кисельов военните ще се опитат да напуснат „Азот“ под прикритието на цивилни. Той отбеляза, че броят на украинските формирования в индустриалната зона на Северодонецк може да бъде до 2,5 хиляди души, като една четвърт от които са чуждестранни наемници.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на руския междуведомствен координационен щаб за хуманитарна реакция в Украйна, заяви във вторник, че руските въоръжени сили и армията на ЛНР ще открият хуманитарен коридор към град Сватово в ЛНР от 08:00 ч. московско време на юни 15 за евакуация на цивилни от химическия завод „Азот“. Той добави, че безопасната евакуация на всички цивилни е гарантирана. Евакуираните ще бъдат изпратени в центрове за временно настаняване.