Л идерът на Италинската демократическа партия Никола Дзингарети хвърли оставка в четвъртък вечерта, като изненада с нея дори най-близките си приятели и съмишленици.

Лидерът на Италинската демократическа партия Никола Дзингарети хвърли оставка в четвъртък вечерта, като изненада с нея дори най-близките си приятели и съмишленици.

Известният политик, който е брат на прочулия се по света като „комисаря Монталбано“ актьор Лука Дзингарети, обясни решението си с неприемливите за него боричкания за власт по върховете на лявоцентристката формация в сегашния труден за Италия момент. Според политическите наблюдатели оставката на секретаря на демократите може да разклати сериозно устоите на кабинета на Марио Драги, тъй като партията е основен коалиционен партньор. А за анализаторите раздорите в нея напоследък били именно заради решението на сегашното й ръководство да покрепи безрезервно бившия банкер №1 на Европа, участвайки в правителството му заедно с десните формации „Лига“ на Матео Салвини и „Форца Италия“ на Силвио Берлускони.
Никола Дзингарети е роден в Рим през 1965 г. в семейството на банкер и държавна чиновничка, като още седемнайсет годишен се включва активно в дейноостта на младежката организация на Италианската комунистическа партия. След преобразуването й в началото на деветдесетте години на миналия век в модерна социалдемократическа организация, Дзингарети застава начело на младите хора в нея, а през 1992 година е избран за президент на Международния съюз на социалистическата младеж. В статиите за него винаги се подчертава дебело, че в цялата си четирийсет годишна политическа кариера той не е загубил нито едни избори и обича да е еднакво добре с всички, свои и чужди – качество, заради което неприятелите му го наричат „сапуна“. През 2007 г. славещият се с категоричните си леви убеждения Никола Дзингарети е избран за секретар на Демократическата партия в „столичната“ област Лацио, година по-късно оглавява провинциалното ръководство на Рим, а през 2018 г. е избран с голямо мнозинство за губернатор на Лацио. За лидер на демократите е одобрен на конгреса на партията през 2019 г., той е основен мотор на сближаването й с движението „Пет звезди“ и на сформираното заедно с него на предишно правителство на Италия начело с Джузепе Конте.


И най-близките сътрудници на подалия оставка лидер, и неговите вътрешнопартийни опоненти, го призоваха да я оттегли, но той поне до петък на обяд отказваше категорично подобен ход. Някои коментатори смятат, че Дзингарети го е предприел, тъй като щял да се кандидатира за кмет на родния си Рим на скорошните местни избори, но той отхвърли категорично и тази хипотеза, като обаче потвърди, че остава в политиката. Наследникът му начело на демократите би трябвало да бъде определен на насрочената за 13 и 14 март тяхна Национална асамблея.