0

Н ай-малко седем автобуса с предали се украински военнослужещи са напуснали завода "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидец.

Не всички войници в автобусите са били ранени, съобщи източник на Ройтерс.

РИА Новости съобщи и за автобусите с предполагаемо предалите се украински военнослужещи, които са напуснали „Азовстал“. Агенцията отбеляза, че в продължение на няколко часа преди автобусите да потеглят, в района на централата не са се чували изстрели и експлозии.

Вчера над 250 украински бойци се предадоха на руските сили "Азовстал" в Мариупол след седмици на отчаяна съпротива, с което бе сложен край на най-опустошителната обсада в руската война в Украйна и президентът Владимир Путин получи рядка победа в отслабващата си кампания.

Какво ще се случи с предалите се бойци, не е ясно. Кремъл заяви, че Путин лично е гарантирал, че пленниците ще бъдат третирани в съответствие с международните стандарти.

Но източник на Ройтерс заяви, че седемте автобуса с украински бойци от гарнизона "Азовстал" са пристигнали в бивша наказателна колония в контролирания от Русия град Оленовка край Донецк.

ТАСС съобщи, че руска комисия планира да разпита войниците, много от които са членове на батальона "Азов", като част от разследване на това, което Москва нарича "престъпления на украинския режим".

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр изрази днес надежда, че 264-те украински войници, изведени от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, ще бъдат разменени за руски военнопленници, въпреки че високопоставен руски представител ги нарече "престъпници", които трябва да бъдат "изправени пред правосъдието", съобщи Асошиейтед прес.

Коментарът на председателя на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин е политическо изявление, "замислено като вътрешна пропаганда, (с оглед на) вътрешнополитическите процеси в Руската федерация", каза Маляр на брифинг.

Тя посочи, че от гледна точка на Украйна продължава както преговорният процес, така и самата спасителна операция.

По-рано днес руската агенция Интерфакс цитира Володин, който нарече бойците от "Азовстал" "нацистки престъпници", които трябва да бъдат изключени от всякакъв бъдещ обмен на военнопленници. Русия "трябва да направи всичко, за да ги изправи пред съда", призова той.

На пленарно заседание утре Държавната дума ще разгледа проекторезолюция за предотвратяване на размяната на нацистки престъпници, съобщи ТАСС.

Съответното предложение, направено от Андрей Картаполов, председателя на комисията по отбрана към долната камара на руския парламент, е било одобрено от депутатите днес.