0

Р усия е провела симулация на изстрелване на ядрени ракети, съобщи военното министерство на страната.

Според съобщението, което предизвика огромна паника във Великобритания, армията на Путин е провела изпитанията си в Калининградска област, която се намира между Полша и Литва. Тестовете са били „електронни изстрелвания“ на балистични ракети "Искандер".

В тестовете е изпробвано „Искандер“ да поразява цели, сред които вражески ракетни системи, летища, инфраструктура и военни командни пунктове, казват от военното министерство. Ученията не включват реални изстреляни ракети, а в тях участие са взели и над 100 войници, които са се готвили да действия в случай на ядрена или химическа атака срещу тях.

След съобщението, „Дейли мейл“ отдели сериозно внимание на „Искандер“. Това е балистична ракета с малък обсег, разработена от Русия през 2006 г., за да замени ракетите „Скъд“ и „Точка“ от съветско време.

Смята се, че „Искандер” са работния кон на руските ракетни сили и могат да изпълняват голямо разнообразие от роли в зависимост от бойната глава, с която са оборудвани. Бойните глави включват термобарични, касетъчни, бронебойни и електромагнитни за изваждане на радарни системи. Но най-голямо внимание обаче се обръща на „Искандер” с ядрен заряд, за който се смята, че е около четири пъти по-мощен от бомбата, унищожила Хирошима. Ракетите имат обхват до 500 км.