0

Н овият прессекретар на Белия дом, която ще замени Джен Псаки от 15 май, е интересна личност. Карин Жан-Пиер ще бъде първата чернокожа жена на този пост, а също и първата ЛГБТ жена, която оглавява пресслужбата на президента на САЩ.

Женена е за журналистката от Си Ен Ен Сюзън Малво и двете отглеждат дъщеря.

Преди да започне да се занимава с политика, Карин е работила за Moveon - неправителствена организация, която се застъпва за абортите и правата на ЛГБТ-обществото.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е избрал Карин Жан-Пиер за прессекретар на Белия дом на мястото на Джен Псаки, която напуска поста на 13 май.

В специално съобщение Байдън посочи, че "Карин ще донесе със себе си не само има опит, талант и почтеност, необходими за тази трудна работа, но освен това ще продължи да ръководи разпространяването на информация за работата на администрацията Байдън-Харис от името на американския народ".

Байдън каза, че той и първата дама д-р Джил Байдън "познават и уважават Карин от дълго време и тя ще бъде силен глас, който ще говори от името на мен и тази администрация".

Същевременно стана известно, че Джил Байдън ще посети Източна Европа, за да се срещне с украински бежанци, пише в. „Ню Йорк Таймс“. Мисис Байдън първо ще пътува до Румъния, а на 8 май ще посети граничния пункт Вишне-Немеке на словашко-украинската граница. Там Джил Байдън ще посети украински бежанци и хуманитарни работници. По-рано Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън не планира да посети Украйна, въпреки че би искал да го направи.

През последните месеци в Украйна отидоха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, министърът на отбраната Лойд Остин и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.