Н овият управител втората италианска банка „Уникредит“ Андреа Орчел ще взема на година по 7,5 млн. евро чиста пара – пресметнаха будните репортери на авторитетния римски всекидневник „Република“.

Новият управител втората италианска банка „Уникредит“ Андреа Орчел ще взема на година по 7,5 млн. евро чиста пара – пресметнаха будните репортери на авторитетния римски всекидневник „Република“.

Според тях шефът на мощната кредитна институция, която е собственик и на нашата „Булбанк“, занапред ще бъде най-богатият банкер на Италия, като „ще бяга“ на втория след него с повече от 2 млн. евро. Ако се вярва на докопаните от хората на „Република“ документи, бъдещият ръководител на „Уникредит“ ще получава като твърда заплата 2,5 млн. евро, а останалите 5 милиона ще бъдат премии. Сумата от 7,5 млн. евро обаче му била гарантирана за първата година служба, а при напускане на банката той щял да си тръгне с договорения бонус от 15 млн. евро.

Очертава се Андреа Орчел да встъпи  в длъжност на 15-ти април, когато той трябва да бъде одобрен от общото събрание на акционерите на финансовата институция – избор, смятан от пишещото братство за предрешен. Любопитен е публикуваният от „Република“ факт, че  досегашният управител на банката – французинът Жан Пиер Мюстие  е получавал по 900 хил. евро на година, плюс 2,4 млн. евро бонуси при добра работа,  от които той се бил отказал през 2019 г.  и ги бил дарил за справяне с проблемите, причинени на Италия от коронавирусната инфекция. Другият голям италиански всекидневник „Кориере дела сера“ пък твърди, че новият шеф на „Уникредит“ ще бъде най-скъпо платеният банкер в Европа, като досега повече пари от него бил гушкал единствено пенсиониралият се неотдавна шеф на швейцарски финансов колос UBS – Серджо Ермоти.

Андреа Орчел е роден през 1963 г. в Рим, дядо му е от Сицилия и е бил директор на една от големите банки на италианския юг, баща му имал финансова къща, а майка му – полуфранцузойка, полуиталианка,  работила дълги години в системата на ООН. По нейно настояване синът й завършва френската гимназия в италианската столица, след което се дипломира с пълно отличие в местния държавен университет по специалността „Икономика и търговия“. Годината е 1988-а, тойе едва 25 годишен, но веднага е привлечен на работа в лондонския офис на американската инвестиционна банка “Goldman Sachs”. След година я напуска, за да отиде на по-високо платена работа в представителството в Париж на отвъдокеанския финансов холдинг “Boston Consulting group”, а през 1992 г. се връща в Лондон, за да работи 20 г. за инвестиционния гигант “Merrill Lynch”. През 2012 г. Андреа Орчел  става шеф на лондонското представителство на UBS, а през 2018 г. за малко да заеме високоплатения пост на управител на мощната испанска банка  „Сантандер“, но започва спор за пари с ръководството й и сега го съди за 115 млн. евро неустойка.