0

Р уският президент Владимир Путин обяви, че страната му е готова да поднови изпитанията на ядрени оръжия. Това стана по време на неговата дългоочаквана реч.

"Военното министерство и Росатом трябва да осигурят готовност за тестване на руски ядрени оръжия, ако САЩ го направят първи", каза той.

Путин започна изказването си, заявявайки, че „обещанията и изявленията на западните управници се превърнаха във фалшификати и жестоки лъжи“. „Западът доставя оръжие, обучава националистическите батальони. Още преди началото на конфликта се водеха преговори за доставка на системи за противовъздушна отбрана и самолети. Спомняме си опитите на Киев да се сдобие с ядрено оръжие“, каза руският лидер.

„Ние твърдо защитаваме не само собствените си интереси, но и позицията, че не трябва да има разделение на "цивилизовани" държави и останалите. Бяхме искрено готови за конструктивен диалог. В отговор получихме неясна, лицемерна реакция. НАТО се разшири до нашите граници", добави той.

Путин също така изчисли, че "Западът вече е похарчил 150 милиарда долара за военна помощ на Украйна, а потокът от пари не намалява". "На Запада не му пука на кого да заложи в битката срещу нас. Основното е, че те се бият с нашата страна, изпълняват волята си, служат като оръжие срещу Русия. ние не сме във война с народа на Украйна, те самите са заложници на режима в Киев и неговите западни господари, които окупираха тази страна, унищожиха индустрията й и ограбиха богатството й", добави още той.

Стопанинът на Кремъл обвини Запада и в опит да наложи джендър идеология. "Семейството е съюз на мъж и жена. Така казват свещените книги на всички световни религии. Но Западът също се опитва да ревизира тези свещени текстове. Появяват се идеи за "полово неутрален Бог". Прости ми Господи! Те не знаят какво правят!", каза той.

Западът разгърна не само военен, информационен, но и икономически фронт. Нищо не е постигнато и никога няма да бъде постигнато. Инициаторите на санкциите провокираха повишаване на цените, загуба на работни места, закриване на бизнеси и енергийна криза в собствените си страни. Западът се опита да срине рублата, да провокира инфлация, да открадне резерви, да прекъсне производствените вериги. Целта на Запада е да накара нашите граждани да страдат и да дестабилизира обществото отвътре, но сметките им не излязоха", заяви руският президент.

БТА

"В началото на февруари беше направено изявление на НАТО с искане Москва да се върне към изпълнението на договора за стратегическите нападателни оръжия, включително да бъдат допуснати инспекции на нашите съоръжения. Знаем, че Западът е замесен в опитите на Киев да нанесе удари по бази на нашата стратегическа авиация. Сега те все още искат да инспектират нашите отбранителни съоръжения? Това са пълни глупости. САЩ и НАТО открито казват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия, а в същото време ще обикалят нашите съоръжения? Русия прекратява участието си в Договора за стратегически нападателни оръжия", заяви той.

Путин се обърна и към тези, които разкритикуваха или напуснаха Русия след началото на войната в Украйна: "Образът на Запада като сигурно убежище се оказа фалшив. Тези, които смятаха Русия само за източник на доходи, загубиха много. На Запад те просто бяха ограбени. Никой от обикновените граждани на Руската федерация не изпитва съжаление, към онези, които загубиха сметките си в чужди банки, загубиха яхтите си. Хората помнят както приватизацията от 90-те, така и демонстративния лукс. Русия е самобитна страна и цивилизация, предадена ни е от нашите предци и ние трябва да я пазим и да не я предаваме".

Руският президент цитира Столипин, като каза: „В защитата на Русия всички ние трябва да се обединим, да координираме нашите усилия, нашите задължения и нашите права, за да запазим едно историческо върховно право – правото на Русия да бъде силна".