0

О стават само 100 дни до началото на Олимпийските игри в Париж. Голяма церемония по откриването с шествие с лодки по Сена през целия център на града е предвидено за 26 юли. Обявената пищност на събитието обаче може да си остане мечта.

Отчитайки готовността на столицата за Олимпиадата, президентът Еманюел Макрон в интервю за BFMTV беше принуден да признае цял куп проблеми и каза, че церемонията може да се окаже много по-скромна от планираното.

Терористична заплаха, планирани стачки, проблемите с обществения транспорт, замърсяването на Сена и мечтите за „олимпийско примирие“ са само част от главоболията, които могат да попречат на Макрон „да покаже най-красивото лице на Франция” по неговите собствени думи.

Церемонията по откриването, която се простира на 12 километра в историческия център на Париж, може да бъде отменена поради заплаха от терористична атака. Френските правоприлагащи органи първоначално не бяха ентусиазирани от тази идея и намекнаха, че ще бъде изключително трудно да се гарантира безопасността на такова мащабно събитие, но Макрон не се повлия. Сега президентът призна, че поради терористичната заплаха се проучват „резервни варианти“. Сред тях са съкращаване на маршрута на речното шествие до малък участък близо до Айфеловата кула или отмяна на водната част и провеждане на стандартна церемония на националния стадион.

Има и друг проблем със Сена. Щяха да почистят реката и да проведат част от състезанието в открити води. Макрон дори обеща да плува в реката, нещо, което парижани не са правили от няколко десетилетия. В интервю той потвърди намеренията си, но състоянието на водата все още оставя много да се желае. Проучванията показват, че броят на бактериите е 2-3 пъти по-висок от допустимите норми.

Макрон каза още, че все още се надява на „олимпийско примирие“ в Украйна, Газа и Судан по време на игрите. Той обаче се застъпи за израелските спортисти, отхвърляйки идеята на френските депутати от левите фракции, които предложиха израелците да се състезават под неутрален флаг заради конфликта с Палестина.

Отговаряйки на въпрос относно вече планираните стачки за периода на Игрите, Макрон обеща да спазва изцяло изискванията на трудовото законодателство. Но предвид недостига на кадри в много сфери, остарелият градския транспорт и затварянето на целия център на града за близо месец, остават съмнения в безупречната организация.