0

Б ременните и хората над 60 години няма да ходят на работа.

Pixabay

Такова решение се върти в главите на управниците в Северна Македония.

Малчуганите пък в детските градини да не излизат навън е другото практично решение, когато се очаква да бъде взето.
Тези мерки са провокирани при съседите поради драстичните жеги, които нападнаха и тях през последните дни и очертаващите се там периоди с код оранжево за опасно време.

Гевгели, Богданци, Валандово и Дойран ще бъдат засегнати от високи температури от с оранжев код във сряда, четвъртък и петък, поради което правителството, по искане на местното Министерство на здравеопазването, провело извънредно заседание и направило подходящи препоръки.

Както се посочва в съобщението от институцията, правителството на РСМ приело препоръките на Министерството на здравеопазването за намаляване на рисковете от високи температури, съгласно Плана за действие на министерството за предотвратяване на последиците от горещите вълни върху здравето на населението за територията на тези градове.

Съгласно решението се препоръчва най-уязвимите групи от населението, а именно бременните жени и хората над 60 години, да бъдат освободени от трудови задължения.

Pixabay

В детските градини не трябва да се практикува физическа активност и децата да не се извеждат на открито между 11:00 и 17:00 часа.

Органите на местното самоуправление, Червения кръст и ЦСМП в засегнатите от горещата вълна райони да оказват помощ на самотни, стари, немощни и бездомни хора.

Отчитайки факта, че определени рискови производствени и технологични процеси могат да представляват допълнителен риск за здравето на работниците, правителството на РСМ напомня на работодателите за задължението да спазват законовите разпоредби в тази област.

Pixabay

Високи температури ще ударят и Скопие и Вардар, но те ще са с жълт код за опасно време.

На фона на също така високите температури и у нас не е зле и нашите управници да се замислят за по-специални мерки, предпазващи населението от жегите. Ще сме хем здрави, хем доволни.