0

Н ай-малко петима души са загинали при сблъсък на бърз пътнически и товарен влак в индийския щат Западен Бенгал.

При сблъсъка са дерайлирали три пътнически вагона, съобщи полицията.

Кадри на индийските телевизии показаха заплетени останки от вагони, обърнати настрани, и един вагон, изхвърлен високо във въздуха, който се намира в опасна позиция върху друг вагон.

"Най-малко петима души са загинали, а 25-30 са ранени", заяви за АФП старши полицейски служител Абхишек Гупта от мястото на катастрофата. "Три купета на експресния влак са дерайлирали", добави той.

Главният министър на Западен Бенгал Мамата Банерджи нарече катастрофата "трагична" в публикация в социалните мрежи. "Лекари, линейки и екипи за борба с бедствията са се отправили към мястото за спасяване, възстановяване, медицинска помощ", написа Банерджи. "Започнати са действия на военна основа."

Катастрофата е станала в района на Пхансидева в окръг Дарджилинг, когато влакът Канчендзьонга Експрес е бил ударен от товарен влак.

Министърът на железниците Ашвини Вайшнав заяви, че "ранените са преместени в болница", предаде БГНЕС.

Инцидентът е последният, който засяга скърцащата железопътна мрежа на Индия, по която всеки ден се превозват милиони пътници.

Индия разполага с една от най-големите железопътни мрежи в света и през годините е ставала свидетел на няколко катастрофи, най-тежката от които е през 1981 г., когато влак дерайлира при преминаване през мост в щата Бихар, убивайки около 800 души.

През юни миналата година при сблъсък на три влака загинаха близо 300 души в щата Одиша.

През последните години Индия инвестира огромни суми за модернизиране на мрежата с модерни гари и електронни системи за сигнализация.