0

П оредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4.

Близо 1400 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп, предадоха световните агенции. Сирийското министерство на здравеопазването потвърди смъртта на най-малко 237 човека в районите под контрола на президента Башар ал Асад. Броят на ранените там достигна 639.

Епицентърът му е бил в планински район на около 37 километра от Газиентеп, съвсем близо до границата със Сирия на дълбочина 10 километра. В сайта на EMSC са реагирали хора, усетили земетресението от Турция и Сирия, които го описват като "силно и страшно". Според някои "земята се е люляла около 40-50 секунди”.

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и властите изразиха опасения, че е отнело живота на хиляди. Секунди след труса избухна и огромен пожар. По първоначална информация от местни медии се е взривил газопровод в района на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди жители. Медиите в града съобщават за много разрушени сгради.