0

С тотици пътници от различни влакове на парижкото метро бяха блокирани под земята при задушни температури в разгара на час пик, предаде АФП.

Главният изпълнителен директор на оператора RATP Жан Кастекс, бивш министър-председател на Франция, поиска вътрешно разследване, за да се установят причините за "изключителния инцидент", заяви той.

Той съобщи, че пет влака по натоварената линия 4 са заседнали от 17:25 г. по Гринуич и е трябвало да чакат под земята между гарите.

Потребителите на социалните мрежи споделиха кадри на пътници, натъпкани във вагоните, и изразиха загриженост за благосъстоянието на бебетата и възрастните хора във влака.

В крайна сметка всички пътници са били евакуирани, съобщиха от RATP, като на снимки се вижда как те вървят през тунели до следващата станция.

От парижкия метрополитен поднасят своите извинения и изразяват най-дълбокото си съжаление за този инцидент и последиците от него за пътниците. 

Метрото в Париж е с една от най-старите системи за градски транспорт в света, която участва в множество емблематични филми.


Потребителите обаче все по-често се оплакват, че препълнените влакове и остарялата инфраструктура превръщат пътуването в ежедневна травма, което поражда и опасения дали системата ще може да се справи с наплива от посетители за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Усилията за модернизация са в ход и линия 4 постепенно се автоматизира до система без машинисти.