0

П овече от 40 души загинаха - повечето от тях в Алжир, заради горските пожари в Средиземно море, заплашващи села и ваканционни курорти, а хиляди бяха евакуирани.

Гърция се готви за повече евакуационни полети от Родос, тъй като пожарите бушуват и на островите Корфу и Евия. Настоящата дълга гореща вълна не показва отслабване - очаква се температурите да се покачат над 44C в части от Гърция, предава BBC.

Пожари, разпространяващи се в Сицилия, принудиха Италия да затвори за кратко летището в Палермо. Силните ветрове и сухата като пламък растителност означават, че пожарникарите се борят в много райони, за да потушат пламъците и да създадат противопожарни просеки.

Най-големият брой на жертвите досега е в Алжир, където 34-те жертви включват 10 войници, обградени от пламъци по време на евакуация в крайбрежната провинция Беджая, източно от Алжир. Беджая е най-тежко засегнатият район, който представлява 23 от смъртните случаи, съобщават местните медии.

Алжирските власти съобщиха, че 80% от пожарите са били потушени от неделя, но масовите усилия за гасене на пожара продължават, включвайки около 8000 служители, стотици противопожарни коли и някои самолети.

Пожари бушуват и в Тунис, където 300 души трябваше да бъдат евакуирани от крайбрежното село Мелула.