0

Н ай-малко шестима души са загинали при горски пожар, който е опустошил град на Хаваите, съобщиха официални лица. Отчаяни жители скочиха в океана, за да се спасят от бързо разпространяващите се пламъци.

Служители на бреговата охрана на САЩ извадиха от водата поне дузина души, докато службите за спешна помощ се бореха с бедствието, което възникна неочаквано.

"С тъга трябва да съобщя, че беше потвърдено, че имаме шест смъртни случая", заяви на пресконференция кметът на окръг Мауи Ричард Бисен. "Все още сме в режим на издирване и спасяване и затова не знам какво ще се случи с този брой", допълни той.

Лейтенант-губернаторът Силвия Люк издаде декларация за извънредно положение и заяви пред Си Ен Ен, че болничната система на остров Мауи "е претоварена от с пациенти с изгаряния".

"911 не работи. Мобилните услуги не работят. Телефонните услуги не работят", каза тя. Лахайна, туристически град с 12 000 жители в северозападния край на Мауи, е в руини, каза губернаторът Джош Грийн. "Голяма част от Лахайна на остров Мауи е разрушена и стотици местни семейства са разселени", каза Грийн.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват пламъци, които разкъсват сърцето на крайбрежния град и изпращат огромни кълба черен дим.

"Хората скачат във водата, за да избегнат огъня", заяви пред Hawaii News Now генералмайорът от американската армия Кенет Хара, генерален адютант на щата. Бреговата охрана съобщи, че "успешно е спасила 12 души от водите край Лахайна" и изпраща други плавателни съдове към Мауи.

Хара заяви, че силните ветрове са попречили на използването на хеликоптери за провеждане на спасителни операции или за борба с пожарите.

Жителката на Лахайна Клер Кент заяви, че е видяла квартала си опожарен по-малко от час след като е избягала. "Пламъците се бяха пренесли чак до края на квартала", каза тя пред Си Ен Ен. "Излязохме... на магистралата, поглеждаш назад и виждаш, че от двете страни на пътя има коли с пламъци, хора, които са заседнали в движението и се опитват да се измъкнат", каза Кент и описа опасната сцена като "нещо от филм на ужасите".

"Знам със сигурност, че хората не са се измъкнали", каза тя, добавяйки, че бездомниците и хората без достъп до превозни средства изглежда са били хванати в капан в града. Кент разказва, че във вторник са били прекъснати електрозахранването и мобилните телефони и тя не е знаела за приближаващата опасност, докато внезапната промяна на вятъра не е предизвикала паника. 

"Всичко беше само от уста на уста, като хора, които тичаха по улицата и казваха "трябва да се махнете". "Имаше момчета, които караха велосипеди и крещяха на хората да напуснат." Тези, които успяха да избягат, се притесняваха за изчезналите си близки. "Все още не знам къде е малкият ми брат", казва Тиаре Лорънс пред Hawaii News Now. "Не знам къде е доведеният ми баща. "Всички, които познавам в Лахайна, са изгорели", каза Лорънс.

Криси Ловит разказва, че всяка лодка в пристанището на Лахайна е изгоряла. "Прилича на нещо от филм, военен филм", каза Ловит. "Водата е пламнала от горивото". Ръководителят на училището за сърф Елизабет Смит заяви, че е в безопасност в горната част на Кула, но е загрижена за персонала и семействата в Лахайна. "Знаем, че една двойка е успяла да се евакуира, но не знаем за другите", каза тя по телефона за АФП.

"Все още има много ограничена комуникация с хората от Лахайна".

Ветрове със скорост до 80 мили в час Люк, лейтенант-губернатор, заяви, че пожарите са причинени от сухите условия и мощните ветрове от урагана Дора, който се намира на стотици километри южно от островите и не се очаква да достигне сушата. Тя каза, че пожарите са изгорили стотици акра и са били разпалвани от ветрове със скорост до 130 км в час.

Десет държавни училища бяха затворени на остров Мауи, а щатските власти и Американският червен кръст отвориха спешни приюти за жителите.

Според уебсайта за проследяване на прекъсванията на електрозахранването poweroutage.us повече от 14 000 души в Мауи са останали без ток.