0

С поред нова жалба в съда на окръг Фултън, Джорджия, главният прокурор по делото за намеса в изборния процес срещу Доналд Тръмп Нейтън Уейд е имал романтична връзка с окръжната прокурорка на щата Фани Уилис. Именно Уилис повдигна обвиненията срещу бившия президент на САЩ, предава Fox News. 

В жалбата се твърди, че Уилис е назначила специалния прокурор Нейтън Уейд, с когото е имала любовна афера, да поведе наказателно преследване срещу Тръмп, като двамата прокурори са се облагодетелствали със скъпи ваканции, за които използвали средства, които неговата адвокатска кантора е получила за работа по случая. 

Документите показват, че на Уейд са платени близо 654 000 долара юридически такси от януари 2022 г. - сума разрешена от окръжния прокурор или Фани Уилис. 

Искането е подадено от името на бившия служител на кампанията на Тръмп Майкъл Роман, съобвиняем по делото. Той цитира "източници, близки както до специалния прокурор, така и до окръжния прокурор", които потвърждават, че "те са имали продължаваща романтична връзка".

В заявление пред съда се иска цялата областна прокуратура, включително Уилис и Уейд, да бъдат отстранени от наказателния процес. 

Също така според съдебни документи Уилис се е срещнала два пъти с президента Джо Байдън в Белия дом, като по същото време е водела разследването срещу Доналд Тръмп. 

Тръмп беше обвинен от прокурор Фани Уилис през август и пледира невинен по обвинения, свързани с предполагаем опит за промяна на на резултатите от президентските избори през 2020 г. в Джорджия, включително нарушаване на закона за борба с рекета на щата.

Междувременно Тръмп бе изслушан от Върховният апелативен съд във връзка с неговия имунитет. Според адвоката на милиардера - Джон Зауер, че "разрешаването на съдебно преследване на президент за неговите официални действия би отворило кутията на Пандора. Той предупреди, че този случай теоретично може да доведе до обвинения срещу Джо Байдън, Барак Обама или Джордж У. Буш.

"Ако съдиите се произнесат срещу абсолютния президентски имунитет, това ще позволи например повдигането на обвинение срещу президента Байдън в Западния окръг на Тексас, след като той напусне поста, за предполагаемо лошо управление на границата“, разясни юристът. 

Самият Доналд Тръмп присъства на изслушването, но запази пълно мълчание. По време на съдебното заседание той си комуникираше със своите адвокати с бележки.