0

В Санкт Петербург е задържана млада жена, която е заподозряна за взрива в кафенето, при който загина известен руски военен блогър. 26-годишната жена е подарила на журналиста статуетка, в която било поставено взривното устройство. При експлозията са пострадали още 30-тина души, които са присъствали на събитието.

Все още никой не е поел отговорност за взрива в кафенето в Санкт Петербург, при който загина известен руски военен блогър. Заподозряна на експлозията е млада жена, която подарила на журналиста статуека, в която било поставено взривното устройство. Според информации в руските медии жената е в болница с леки наранявания. При взрива са пострадали още 30-тина души, които са присъствали на събитието.

Срещата на блогъра Владлен Татарский с почитателите му трябвало да бъде вдъхновяваща. На събитието присъствали около 100 души. Очевидци разказват, че млада жена се приближила до журналиста и му подала златна статуетка - на миньор с каска.

Блогърът поканил младата жена да седне до него. Малко по-късно, обаче, тя станала и излязла от залата. Последвал взрив.

Руски медии съобщават, че младата жена е позната на полицията. Била е задържана за участие в демонстрации срещу войната в Украйна. Взривното устройство било с мощност 450 грама тротилов еквивалент. Кафенето, в което стана взрива е собственост на приближени на създателя на руската паравоенна групировка Вагнер, пише БНТ. 

Според източници от руските спецслужби, отдавна имало информация за готвено покушение срещу журналиста.

Владлен Татарский има над 560 хиляди последователи в Телеграм. Известен е с публикациите си в подкрепа на войната. Отразявал е много пъти военните действия от фронта. Истинското му име е Максим Фомин. Миналата година присъства и на церемонията в Кремъл, когато руският президент Владимир Путин обяви анексирането на Донецска и Луганска област. Блогърът, обаче, критикуваше и висшите руски военни, заради липсата на големи военни победи.