0

Б ившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че резиденцията му Мар-А-Лаго във Флорида е била "обискирана" от агенти на ФБР в рамките на това, което той нарече акт на "прокурорско нарушение".

БТА

БТА

БТА

"Това са мрачни времена за нашата нация, тъй като моят красив дом, Мар-А-Лаго в Палм Бийч, Флорида, в момента е под обсада, нахлуване и е окупиран от голяма група агенти на ФБР", каза той в изявление, публикувано в неговата социална мрежа Truth.

"Това е прокурорска грешка, въоръжаване на правосъдната система и атака от страна на радикално левите демократи, които отчаяно не искат да се кандидатирам за президент през 2024 г.", заяви Тръмп.

"Те дори проникнаха в сейфа ми!"

БТА

БТА

От ФБР отказаха да коментират дали се извършва претърсване и за какво може да е то, нито пък Тръмп даде някаква индикация защо федералните агенти са в дома му.

Но множество американски медии се позоваха на източници, близки до разследването, според които агентите са извършвали разрешен от съда обиск, свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи, които са били изпратени в Мар-А-Лаго.

През февруари Националният архив съобщи, че е възстановил 15 кашона с документи от имението на Тръмп във Флорида, сред които, както съобщи в. "Вашингтон пост", имало строго секретни текстове, взети със себе си, когато той напуснал Вашингтон след поражението си на изборите.

По закон документите и сувенирите - които включват и кореспонденция от бившия американски президент Барак Обама - е трябвало да бъдат предадени в края на президентството на Тръмп, но вместо това са се озовали в неговия курорт Мар-А-Лаго.

Това повдигна въпроси относно спазването от страна на Тръмп на законите за президентските архиви, приети след скандала "Уотъргейт" през 70-те години на миналия век, които изискват от обитателите на Овалния кабинет да съхраняват документи, свързани с дейността на администрацията.

Тогава от службата на архивите поискаха от Министерството на правосъдието да започне разследване на практиките на Тръмп.

Служителите на Белия дом също така редовно са откривали свитъци хартия, запушващи тоалетните, което ги е карало да вярват, че Тръмп се опитва да се отърве от определени документи, според предстоящата книга на репортерката на New York Times Маги Хаберман.

Откакто на 20 януари миналата година предприе последния си полет с "Еър форс 1" от Вашингтон до Флорида, Тръмп остана най-поляризиращата фигура в страната, продължавайки безпрецедентната си кампания, че всъщност е спечелил изборите през 2020 г.

В продължение на седмици Вашингтон е прикован от изслушванията в Конгреса относно щурма на Капитолия на 6 януари от тълпа поддръжници на Тръмп и опитите му да отмени изборите.

Министерството на правосъдието на САЩ също разследва нападението от 6 януари.

Макар че главният прокурор Мерик Гарланд отказа да коментира нарастващите спекулации, че срещу Тръмп може да бъдат повдигнати наказателни обвинения, той настоя, че "никой не е над закона" и че възнамерява да "подведе под отговорност всяко лице, което е наказателно отговорно за опит за отмяна на законни избори".

Тръмп е разследван и за усилията си да промени резултатите от гласуването през 2020 г. в щата Джорджия, а бизнес практиките му се проверяват в Ню Йорк по отделни дела - едното гражданско, а другото наказателно.

Магнатът в сферата на недвижимите имоти все още не е обявил официално кандидатурата си за президентските избори през 2024 г., въпреки че през последните няколко месеца дава силни индикации за това.

При положение, че рейтингът на президента Джо Байдън в момента е под 40 процента, а прогнозите са, че демократите ще загубят контрола над Конгреса на междинните избори през ноември, Тръмп очевидно е убеден, че може да яхне републиканската вълна чак до Белия дом през 2024 г.