0

71-годишен пенсионер се впусна в авантюра заради дух, но последва трагедия.

Безтелесното се присънило на мъжа и му „казало“ да копае под кухнята, защото там било скрито златно съкровище.

Бразилецът Жоао Пимента да Силва разкъртил пода на дома си и се захванал за дълбае дупка. Дори наел приятели да му помагат, за да изпълни заръките на духа.

С общи усилия успели да издълбаят кладенец, дълбок 40 метра.

Според съседите на Жоао, пенсионерът бил обсебен от идеята, че има злато, заровено под имота му в община Ипатинга в бразилския щат Минас Жерайс.

От думите на свидетелите повече от година продължили изкопните работи.

„Той започна, като плащаше 70 бразилски реала ( около 25 лева) на ден, когато дупката беше все още плитка, но колкото по-дълбоко се спускаше, толкова повече се увеличаваха разходите”, разказва съседът му като допълва: „В крайна сметка той заплащаше около 180 лв на всеки, който влезе в дупката и продължи с копаенето. По едно време мислеше да слага динамит, тъй като удари в голям камък“.

По думите на съседа, Жоао твърдял, че духът го бил предупредил за опасностите по пътя към златото, но обсебеният от имането пенсионер пренебрегнал „съветите“ му.

Увлечен в изкопната дейност, на 5-и януари пишман иманярят се подхлъзнал и паднал в тунела, с дълбочина, еквивалентна на 12 етажа и ширина около 90 см. За съжаление изходът от падането бил летален.

Бразилската преса публикува снимки на дупката, в която Жоао намира смъртта си. Снимките са предоставени от Пожарното управление в Ипатинга.

.

 .
Пожарно управление, Ипатинга

Според местни доклади се смята, че жертвата се е подхлъзнала и паднала от дървена платформа близо до горната част на дупката, докато се е опитвал да излезе от нея след работа по отстраняване на вода и кал.

Според други доклади платформата е била всъщност седалка от детска люлка, която той е използвал, за да влезе в дупката. Седалката се разхлабва и пенсионерът полита надолу.

Тялото му е извадено от Спешна помощ. Установено е, че има наранявания по главата и счупени крака, както и други фрактури.

Пожарно управление, Ипатинга

„След сънуването на дух , възрастният мъж започнал да копае дупка с диаметър около 90 сантиметра и най-малко 40 метра дълбочина“, се казва в изявление на пожарната.

„Няма информация колко време е отнел целият процес или как са организирани сложните разкопки. Въпреки че използваното оборудване е "архаично" и "домашно приготвено", вертикалният прорез на тунела е "перфектен". Този ​​тунел изглежда като нещо извънземно със съвършенството, с което го е изкопал: много малък диаметър, перфектен цилиндър, дълбок 40 метра“, се казва в полицейския доклад.

За съжаление „златната експедиция“ на пенсионера, подсказана му насън от дух, не завършила с откриване на съкровище, а с трагична смърт.